In September 2020 gaan meerdere LIONSclubs in het Gooi deze Duurzaamheidsactie starten:  Naast lespakketten voor scholen, een TRASH hunt door scholieren en als afsluiting in het Spant in Bussem een musical met medewerking van Jorgen Rayman! Houd deze site in de gaten!

Waar gaat het om?

Het Save the Earth project is een unieke kans voor Lions om aan te haken bij een fantastisch initiatief om te helpen de aarde te redden. Oorspronkelijk begonnen met een spetterend multimedia theaterspektakel, geïnspireerd op het leven van Wubbo Ockels, Nederlands eerste astronaut. Idee is om mensen meer bewust te maken van de kwetsbaarheid van de aarde en ze aan te zetten tot actie, zoals plastic te verminderen en op te ruimen. Lions hebben zich ingezet dit project landelijk een succes te maken.

Wat hebben Lions bereikt?

In 2018-2019 is dit theater spektakel in 20 theaters in Nederland opgevoerd. Mede dank zij de Lions hebben ca. 8000 mensen de indringende boodschap meegekregen. Jörgen Raymann belichtte in de musical op zijn eigen kenmerkende manier, met humor én met diepgang dat iedereen een substantiële bijdrage kan en moet leveren aan een duurzame toekomst. Voor een trailer en meer informatie kijk eens op de Save the Earth website!.

De Lionsclubs hebben zich gefocussed op het stimuleren van educatie voor kinderen en opruimacties. Tot nu toe hebben wij ongeveer 60 scholen bereikt die het lesmateriaal van de Plastic Soup Foundation hebben ingezet. Dat betekent dat zo’n 1300 scholieren van groepen 4-8 zich bewust zijn geworden van de impact van plastic op onze wereld. Ook hebben de Lions 5 opruimacties georganiseerd. Ludieke acties die veel mensen op de been kregen. Heel veel plastic is van strand of stad opgehaald. Een uniek element van dit project is dat veel clubs hebben samengewerkt met andere Lionsclubs in hun stad. Het laat zien dat Lionsclubs samen sterker zijn!

Basisonderwijs, De Wereld van Oz

De Plastic Soup Foundation heeft voor kinderen op de basisschool de Wereld van Oz ontwikkeld: een digitale omgeving waar kinderen alles te weten komen over plasticsoep. Op de site staat onder andere een prachtige tekenfilm die je samen met je leerlingen kunt kijken.

 TRASH HUNT

Welke verpakkingen komen het meest voor in het milieu? Wie zijn de producenten van deze items en wie de vervuilers? Dit zijn de vragen die we hopen te beantwoorden, en daar hebben we jouw hulp voor nodig! Door zwerfafval beter in kaart te brengen tijdens Trash Hunts kunnen we namelijk de bronnen van het probleem identificeren en confronteren.

Tijdens een Trash Hunt ruim je niet alleen op maar leg je het opgeruimde afval vast met behulp van de Litterati-app. Wereldwijd zijn op die manier al meer dan 2 miljoen items vastgelegd! Deze informatie maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken, bijvoorbeeld door betere verpakkingen te ontwikkelen of door statiegeld in te voeren op veel gevonden afvalitems zoals blikjes en flesjes.

Doe mee en draag bij aan een constructieve oplossing voor het zwerfafval en de plasticsoep! Ga op Trash hunt! Word lid van onze ‘Trash Hunters’ groep of creëer je eigen groep in de Litterati app.