In je naaste omgeving heb je vast al wel meegemaakt dat mensen door Alzheimer of een andere vorm van dementie sterk veranderen.

Door die dementie zijn er vele mensen die eenzaam en geïsoleerd in een verpleeghuis wonen. Maar er is reden tot hoop op een beter leven voor deze ouderen.

Favoriete muziek brengt licht in levens die verloren leken door dementie.

Music & Memory Nederland helpt namelijk mensen in verpleeghuizen en andere zorginstellingen en ook thuis met muziek!

Mensen met uiteenlopende cognitieve en fysieke beperkingen vinden daardoor nieuwe zingeving en kunnen weer verbinding maken met hun omgeving door naar hun persoonlijke en favoriete muziek te luisteren.

Music & Memory traint zorgprofessionals om afspeellijsten te maken van de persoonlijke, favoriete muziek van patiënten en die op een iPod te zetten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze muzikale favorieten aan diepe herinneringen raken. Herinneringen die vreemd genoeg niet door de dementie verloren zijn gegaan. Muziekherinneringen kunnen mensen letterlijk weer ‘tot leven’ wekken, hen opnieuw een gevoel van ‘zelf’ laten ervaren en hen weer in staat stellen een gesprek te voeren en ‘in het nu’ te blijven.

Music & Memory heeft als grote wens om naast het huidige aanbod een iPod starter kit aan deelnemende zorginstellingen te kunnen bieden.

  • Een Music & Memory iPod starter kit bestaat uit:
  • 10 gebruikte & opgeschoonde iPods (liefst iPod shuffle)
  • 10 koptelefoons
  • 3 splitters om samen te kunnen luisteren
  • 3 USB-opladers
  • 50 euro iTunes tegoed

Music & Memory heeft jaarlijks behoefte aan minimaal 2.000 iPods. Door de opkomst van streaming muziekdiensten als Spotify of Deezer zijn er bij heel veel Nederlandse gezinnen inmiddels ongebruikte iPods in lades terechtgekomen. Die ongebruikte iPods verdienen een nieuwe zinvolle bestemming met een heel goed doel!

MUST SEE:

Alive Inside Film of Music and Memory Project

(de hele documentaire is overigens te zien op Netflix)